Harald Selmer – en pioner i dansk psykiatri
Harald Selmer (1814-1879) er den person, der får størst indflydelse på udformningen af dansk psykiatri i den anden halvdel af 1800-tallet.
På baggrund af Selmers skrifter om, hvordan en moderne sindssygebehandling i Danmark bør indrettes, bliver han udpeget til den første overlæge på den nye “Nørrejydske Helbredelsesanstalt for Sindssyge” ved Århus. Den åbner i 1852 og er udformet ud fra Selmers ideer.
Harald Selmer foretrækker at kalde anstalten: “Jydske Asyl”, og denne betegnelse er almindeligt anvendt til et stykke ind i 1900-tallet.
Ud over den ovenfor omtalte rekreative beskæftigelse er den meningsfyldte – i form af fysisk arbejde, eksempelvis i hospitalets park og landbrug, en vigtig del af terapien, navnlig for de lavere klasser.
Selmer forbliver overlæge ved Jydske Asyl til 1878. Han dør i 1879 og bliver begravet side om side med patienter og kolleger på Asylets kirkegård. Kirkegården blev sløjfet i 2018 i forbindelse med Psykiatriens udflytning til Supersygehuset i Skejby, i Aahus N. Der er bygget nye boliger, hvor gravene var. En hårdhændet behandling af en helt speciel mindeplads. Men penge taler højere end ord.