Nyophængning i Ovartaciudstillingen

– en markering af Museets genåbning  21. april 2021 efter Corona-nedlukning.

Ovartaci skriver i en notesbog fra 1960'erne:

“…  Kvinde, dit mål er at opstå i din egen kvindeforsamling, hvor alt er enig søsterlighed -”

“ … Yogi systemet er for enhver kvinde passeret i hendes liv som illumineret. Derefter bliver hun sendt tilbage til jomfrustanden i sjælens rige –”

“… Intet nåes selv i en nonnes ene og afsondrede tilværelse, hvor målet ligesom skulle være nemt for hende at finde, nemlig at indgå i den himmelske, salige forherligelse, hvor alt er fryd og uden forargelse – “

“… Det smukke overstråler alt det triste og meningsløse. Kvinder opliver alt, som er skønt, og melodien fremstår derefter ved selskabelig blanding – “

Mere om den nye ophængning
Museum Ovartaci er også for de unge.

På Museum Ovartaci sætter vi fokus på emner med stor relevans for unge. Det ønsker vi fremover at gøre på en måde, som er mere i øjenhøjde med de unge. Derfor har vi samlet et ungdomsråd, som vi i dagligtale kalder vores ungdomsambassadører. Ungdomsambassadørerne er i fuld gang med deres første projekt: En udstilling og arrangementer om kropsidealer for og med unge som er klar til efteråret 2021.

 

Mød vores fire ungdomsambassadører:

Marie, 21 år: Jeg arbejder til daglig med udfordrede børn og unge, og bruger store dele af min fritid på kreativt kunsthåndværk. Museet har en stor plads i mit hjerte, fordi man her mødes af en fordomsfri åbenhed og plads til at være den, man er.

Jonas, 24 år: Jeg studerer kandidatuddannelsen på æstetik og kultur. Museum Ovartaci og især Ovartaci fascinerede mig fra mit allerførste besøg med folkeskolen for mange år siden. For mig er det vigtigt, at museet i fremtiden kan italesætte psykiatri og være vedkommende for unge.

Anne-Mette, 23 år: Jeg læser kunsthistorie på 4. semester og brænder for kunst, udfoldelse og sammenhængen mellem det psykiske og kreative i mennesket. For mig er det vigtigt at få lov at puste liv i museet og sætte fokus på vigtige emner.

Embla, 19 år: Til daglig går jeg på teaterskole Filurens talenthold SGK og arbejder som skuespiller på Jesperhus. Jeg mener, museet kan sige nutidens mennesker meget, da vi alle kan relatere til de tematikker, der tages op. For mig er det vigtigt at være med til at give unge et trygt samlingssted, hvor man kan åbne sig.

Marie, Jonas, Anne-Mette, og Embla
Under Overgang - et auditivt aftryk

Museum Ovartaci har siden 1975 været en del af Psykiatrisk Hospital i Risskov, Aarhus. I november 2018 flyttede museet til en ny adresse. I den forbindelse inviterede museet en række kunstnere til at eksperimentere med museets form og indhold i en længerevarende udstilling.

Komponist Lil Lacy og lydkunstner William Kudahl samarbejdede i perioden 2017-2019 om et stedsspecifikt lydværk, der undersøgte gangene under psykiatrisk hospital. I den toårige periode opholdt de to kunstnere sig ofte i længere tid i gangene, for at optage feltmateriale, udvikle kompositioner og fremføre en koncertperformance. I gangene mistede man ofte fornemmelsen for tid; der var intet dagslys, mange, lange gange og en akustik der slugte, forandrede og forstørrede alle lyde. Optagelserne af de endelige kompositioner foregik sammen med kunstner Golshid Rokhzan og klarinettist Morten Lohmann Sønderskov Jensen. Værket blev opført i hospitalets gange i forbindelse med museets sidste åbningsdag d. 4. november 2018.

Bygningens medarbejdere og madvogne, daglige og natlige aktiviteter, spiller en aktiv rolle i værket, og indgår som en musisk medspiller i kompositionen. Transport af mad, mennesker og rengøringsvogne, printer sig ind i lydbilledet, sammen med den akustisk afsøgende musik. Optagelserne danner et auditivt aftryk af det fysiske gangsystem. Museum Ovartaci vil fremover præsentere værket på deres udstilling, som et minde om fortiden, såvel som et værk der afsøger sindets veje i overgangen fra et sted til et andet, under overfladen.

"Tunnellerne har været hospitalets hovedåre, hvor megen transport af varer, mad og andre forsyninger har foregået ugeneret af vejr og vind. (...) Farver og streger på væggene angav hvor man befandt sig. Men mange medarbejdere har trods flere års ansættelse svært ved at finde rundt dernede."
Inge Voldsgaard - ledende oversygeplejerske cand. cur MPG
Afdeling for Psykoser, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Værket Under Overgang - et auditivt aftryk er et lydværk og en publikation med tekst og billeder fra gangene under Psykiatrisk Hospital i Riiskov, Aarhus.

Lydværk og publikation
Ovartaci Pop-up museum

Mellem Aarhus Universitetshospital og Letbanestoppet står to mørke, sammensatte skurvogne med bogstaverne OVARTACI. Det ser måske ikke ud af meget, men indenfor bydes der på en særlig museumsoplevelse – et anderledes sted, hvor alle er velkomne. Den 4. maj åbner Pop-up museet med en ny udstilling, inspireret af Jørgen Rud, hvor de besøgende også vil få mulighed for at prøve deres egen kreativitet af. Uanset om du har brug for at blive inspireret, udtrykke dig kreativt eller har brug for en pause i hverdagen, så er du velkommen til at kigge ind, når vi genåbner vores pop-up museum.

Efter åbningen 4. maj er alle velkomne tirsdage og torsdage fra kl. 12-16. Mere information kommer på vores hjemmeside og sociale medier.

Kreativ Påske

Selvom det ikke har været muligt at byde gæster indenfor på Ovartaci Museum eller de kreative værksteder, så har det ikke forhindret museet i at skabe lidt påskestemning. Henover påsken har der været nogle kreative poser til påskehygge tilgængelige foran museet til afhentning af børnefamilier.

Poserne indeholdt små opgaver og genbrugsmaterialer efter Ovartaci-skik. Alt kunne blive til kunst for Ovartaci, om det var tomme tændstikæsker eller dåser, så kunne han se genstandens kunstneriske potentiale.

Poserne, som indeholdt opskrift på påskesmåkager, påskeklip, karsekanin, mal selv Ovartaci- kopier og meget mere, blev et stort tilløbsstykke.

Vi glæder os til at se både børn og deres familier igen, når vi åbner igen d.21. april.

Følg os her: