En fantastisk bygning og tidens tand
En fantastisk bygning og tidens tand

På vej mod et nyt museum på Olof Palmes Allé – et øjebliksbillede

Det store gangareal i hele bygningens længde, de store regulære rum og den rå beton træder nu frem på en helt ny måde, efter at alt er ryddet. Alle skole- og kontormøbler er væk, og store vinduespartier har nu lukket hullerne, hvor tilbygningerne på hovedbygningens bagside oprindeligt var koblet på.

Gennem de store vinduer kan man se kæmpe entreprenørmaskiner grave kæmpe huller i klargøringen til de mange nye boliger. Forvandlingen fra Journalisthøjskole til museum og bylivshus er begyndt.

Museets kommende udstillingsrum er ligeledes i klargøringsfasen. Næsten 50 år har sat sine spor i bygningens materialer. Nogle spor er værdifulde og smukke som vidnesbyrd på bygningens liv og tiden – mens andre spor, såsom slitage fra tusindvis af daglige studerende og helt naturlig forgængelighed i materialerne, gør det nødvendigt med udskiftning af eksempelvis gulve og vinduespartier.

Det er stort, det er spændende, det er afgørende – for i processen tænkes bygningens nye funktionalitet ind. Hvordan skal gæsterne opleve de nye udstillinger? Hvordan får vi udfoldet det rå, stærke og upolerede i museets værker og genstande i denne tilsvarende rå bygning?  Det er en eminent sammensætning – og en særdeles afgørende fase i museets historie.

Læs mere
En usleben diamant

En status på vej mod et nyt museum.

Video med   Vibeke Jensen, formand for Museum Ovartacis bestyrelse og beskæftigelseschef i Aarhus Kommune, marts 2021

Se video
Podcast "Stille på museet"

I øjeblikket er der stille på Museum Ovartaci. Hoveddøren er låst, som på alle kunst- og kulturinstitutioner i Danmark og næsten overalt i verden. Podcasten ”Stille på museet” er en stemningsrapport fra det lukkede museum. Den er en undersøgelse af, hvad det er, stilheden har at sige os. Hvad kan vi høre i stilheden? Taler museets værker og kunstnere til os på en anden måde?

At stille sig selv disse spørgsmål, og folde dem ud for lytterne ved at bevæge sig rundt på det lukkede museum, var en spontan idé for vores to medarbejdere, Brian Benjamin Hansen og Georg Schwarz i slutningen af ​​januar. På det tidspunkt besluttede regeringen, at alle kulturinstitutioner i Danmark ville forblive lukkede.

I medierne blev skolebørn for eksempel ofte spurgt, hvordan de havde det med ”hjemmeskole” og om de savner skolen og deres venner. Brian og Georg spurgte sig selv, hvordan det var at arbejde på et lukket museum, og hvad de savnede. Det blev også til en undersøgelse af kunstneren Ovartaci og hans værk og det nye Museum Ovartaci, der fra 2022 flytter ud i den tidligere Journalisthøjskole på Olof Palmes Allé 11.

Medvirkende i denne første podcast er: Brian Benjamin Hansen (post.doc. ved Aarhus Universitet og Museum Ovartaci), Georg Schwarz (strategisk udvikler på Museum Ovartaci) og Mia Lejsted (museumsleder på Museum Ovartaci)

Podcasten omfatter 4 episoder:

Podcasten omfatter 4 episoder.
Læs mere
Podcast
Rejsen er begyndt

Kort video om Museum Ovartacis vej fra Psykiatrisk Hospital i Risskov til den tidligere journalisthøjskole på Olof Palmes Allé.

Museumsleder Mia Lejsted og leder af FO Torben Drejer, om det kommende museum på Olof Palmes Allé, 27. januar 2021

Se video
Pandemiens træ

Kunstinstallationen Pandemiens Træ har gennem godt to måneder taget form, trods det at museet har været lukket for besøgende.

Borgere fra hele landet har bidraget med personlige refleksioner over livet og tiden under COVID-19 pandemien. De mange tanker er påført ubrugte mundbind, som efterfølgende er blevet placeret som blade på et træ i museets udstilling ”Psykisk heling gennem sanserne”. Træet står i dag som en fortællingscollage af personlige beretninger om ensomhed, håb, angst, savn og afsavn, det at miste og glæden ved at have fået tid til familien, refleksioner, gåture og nye fællesskaber ”sammen hver for sig”.

En pandemi er, som det ligger i ordet, ikke blot en lokal, men global epidemi. Vi har derfor også modtaget bidrag fra udlandet bl.a. Tyskland og Japan. Samtidig er det en stor glæde, at have været til inspiration for vores kolleger i England på Bethlem Museum of the Mind. Den 15. feb. startede de deres version af Pandemiens Træ under overskriften ”The Leaves of the Tree for the Healing of the Nations”.Den engelske titel referer til passagen i Johs. åbenbaring 22.2: ”Træets blade tjener til lægedom for folkeslagene”, og i følge Bethlem Museum of the Mind kan ”Nænsom opmærksomhed på historierne om COVID-19 vise sig at være første skridt ud af den nuværende krise”.

Det vil være muligt at opleve træet og de mange fortællinger på museet, når vi genåbner.

P4 Østjylland producerede i slutningen af februar et indslag om projektet, som kan høres her:
Følg os her: