Besøg Museum Ovartaci inden vi flytter

Det er ved at være sidste chance for at besøge Museum Ovartaci på Katrinebjergvej. Den 21. november er det sidste åbningsdag på Katrinebjergvej for Museum Ovartaci. Den sidste uge inden flytningen markeres med forskellige arrangementer og udvidet åbningstid.

 

Tirsdag den 16. november kl. 19-21 inviterer museet indenfor til en kombineret rundvisning og samtalesalon. Aftenen indledes med en rundvisning, hvor vores guide introducerer til museets udstillinger. Herefter inviterer museets daglige leder Mia Lejsted til en samtale om museets planer og ideer omkring ”Det nye Museum Ovartaci”.

 

I weekenden den 20. og 21. november udvides museets åbningstid til kl. 10-17, hvilket giver rig mulighed for at lægge vejen forbi til et sidste kig på udstillingerne inden de pakkes i flyttekasser.

I denne weekend bliver det også muligt at deltage i en af de fire rundvisninger, som giver en dybere forståelse for psykiatriens og Ovartacis historie. Vores guider står klar til at vise rundt og give dig de bedste historier fra og om udstillingerne lørdag 11-12 og 14-15 samt søndag 12-13 og 15-16.

 

Pris: 100,- kr. pr. pers. incl. entré til museet - medlemmer af Museum Ovartacis venner: 50,-

Tilmelding 4185 6290 (sms) eller mail: anne-mette@ovartaci.dk

 

16. nov.         kl. 19.00-21.00                    Rundvisning og samtalesalon: ”Det nye Museum Ovartaci”

20. nov.         kl. 11.00-12.00                    Rundvisning

20. nov.         kl. 14.00-15.00                    Rundvisning

21. nov.         kl. 12.00-13.00                    Rundvisning

21. nov.         kl. 15.00-16.00                    Rundvisning

Se det omfattende eventprogram
Art Weekend Aarhus

Museum Ovartaci deltager i Art Weekend Aarhus d. 11. – 14. november 2021. Art Weekend Aarhus er en kunstfestival, der fejrer den aarhusianske kunstscene med aarhusianerne. Programmet er fyldt med spændende særarrangementer rundt om i byen.

 

På Museum Ovartaci kan du i forbindelse med Art Weekend Aarhus deltage i flg. arrangementer:

Art Weekend Aarhus på Museum Ovartaci
Museum Ovartaci flytter til Olof Palmes Allé

I slutningen af november pakkes Museum Ovartaci i flyttekasser og sendes på den sidste rejse til slutdestinationen på Olof Palmes Allé 11. Det nye Museum Ovartaci forventes at genåbne i slutningen af 2022 i de nye museumslokaler i Kulturhus Bunkeren – den tideligere journalisthøjskole.

 

Helikopteren letter snart

Det betyder dog ikke, at museet forsvinder helt fra det museale landkort. Gennem hele flyttefasen, hvor det nye museum etableres, arrangeres med jævne mellemrum forskellige events og arrangementer i de kommende museumslokaler. Det sker for at give plads til mere eksperimenterende tiltag samt mulighed for publikum til at følge museets etableringsproces.

 

Vi glæder os allerede til at invitere til fernisering på særudstillingen Kropsidealer – Undertrykkelse & Frigørelse onsdag den 24. nov. 2021 kl. 17-19 i de nye museums lokaler. Invitation hertil udsendes inden længe.

 

Som modtager af Museum Ovartacis nyhedsbrev er du sikret at blive opdateret på de seneste nyheder om museet. Vi vil løbende under etableringsfasen udsende informationer om processen og forskellige tiltag, hvor Museum Ovartaci stadig gør sig bemærket – inden- som udenlands.

En god gammel kending er vendt hjem

I november 2018 havde Museum Ovartaci indbrud i de tidligere udstillingslokaler i Risskov. Blandt de værker der blev stjålet under indbruddet, var ét af Ovartacis rygefantomer.

Efter et par års ufrivilligt ophold udenfor museets varetægt er det stjålne rygefantom endelig vendt hjem. Desværre har rygefantomet lidt overlast af den hårdhændede håndtering, og skal således en tur forbi konservatoren, inden den atter vil blive udstillet til glæde for museets gæster.

På museet er vi selvsagt begejstrede over gensynet med rygefantomet og kan dårligt få armene ned. Desværre mangler vi stadig en del værker, som forsvandt under indbruddet. Derfor er vi altid interesseret i at høre, når værker af Ovartaci dukker op i forskellige sammenhænge

Ovartacis gravsted

Mandag den 25. november 1985 sov Ovartaci stille ind på sygeafdelingen på det psykiatriske hospital i Risskov.

Hans gravsted findes på Risskov Kirkegård, og det er museet, der står for det, og vi har her i efteråret malet navnet op og beskåret beplantningen.

Hvis man er interesseret i at se Ovartacis gravsted, kan man på Risskov Kirkes hjemmeside på nedenstående link finde gravstedets præcise placering.

Man skal søge efter Louis Marcussen.

Find gravsted
Historien om den gamle kirkegårdslåge

Indgangspartiet til kirkegården på Psykiatrisk Hospital i Risskov blev oprettet i 1857, og bestod udover murede søjler også af en flot smedejernslåge.

I 1960’erne blev indgangspartiet revet ned – angiveligt fordi lastbilerne ikke kunne komme igennem – og smedejernslågen blev opmagasineret.

I 1980’erne blev lågen på museets initiativ flyttet til kirkegården ved Råmosegård – et psykiatrisk plejehjem ved Allingåbro. I 2000 blev Råmosegård nedlagt og lågen kom retur til Psykiatrisk Hospital i Risskov og opsat ved hospitalets gamle kirkegård, hvor den stod frem til 2018, hvor hospitalet flyttede til Skejby.

Herefter blev lågen overdraget til Risskov Kirke, og er nu at finde ved indgangen til Risskov Kirkegård.

Graffiti Frontbanner

Vi glæder os rigtig meget til vores fremtidige samarbejde med kunstneren Christoffer Bukh, som er en visuelt orienteret urbankunstner og ildsjæl fra Århus. Christoffer har været aktiv på både galleri og på den urbane scene de seneste 10 år. Til museets nye bygningsfacade som vender ud mod Olof Palmes Alle, skal Christoffer lave en banner med budskabet om, at museet genåbner i 2022. 

 

Christoffer arbejder med byrummet som platform og grobund for kunsten, og han har siden 2009 været på forkant med det karakteristiske abstrakte univers. Han er anerkendt for en unik og genkendelig streg, som vi glæder os rigtig meget til at få op at hænge og “larme” på facaden på Olof Palmes Alle

Praktikant på museet

På museet får vi løbende nye praktikanter. I dette nyhedsbrev vil vi gerne præsentere vores nuværende praktikant Clara Köhl som er fra Tyskland. Clara har skrevet følgende om hendes praktik hos os:

 

Jeg hedder Clara, jeg er 25 år og læser kulturstudier i Hildesheim. Jeg er vokset op i Hannover i Nordtyskland.                                            

De sidste to år har jeg boet i Wien, hvor jeg har studeret printmaking ved Universität für angewandte Kunst Wien (Applied Studies).

 

Jeg har siden september 2021 været i praktik på Museum Ovartaci.

Jeg blev opmærksom på museet fordi jeg fandt sammenhængen mellem samtidskunst og psykiatrien særligt spændende.

 

På museet blev jeg modtaget med meget åben arme af alle, og fra begyndelsen har  jeg været involveret i rigtig meget og på mange områder. F.eks har jeg hjulpet med museets kunstworkshops for skoleklasser, hjulpet i de kreative værksteder, og været involveret i den daglige museumsdrift.

 

Jeg er også involveret i planlægningen og gennemførelsen af den kommende særudstilling om "Kropsidealer" på Olof Palmes Allé. Jeg finder det meget interessant at snakke med museets ungdomsambassadører om kunst og høre om deres syn og plan for særudstillingen, især fordi vi alle har mere og mindre den samme alder.

 

Det er spændende at opleve, at så mange forskellige områder flyde sammen i et museal-socialt arbejdssted, hvilket gør det interessant og varieret og nogle gange også udfordrende, men altid meget lærerigt.

 

Det er dejligt for mig, at alle er så tålmodige med mit danske sprog, og at museet har tillid til - og giver mig lov til at løse selvstændige opgaver. 

Efter praktikken bliver jeg boende i Aarhus frem til august næste år for at skrive min bacheloropgave.

 

Jeg er overbevist om, at praktikken på museet vil give mig indsigt i - og en mulighed for en fremtidig karriere i den internationale museumsverden. Jeg har fået en rigtig god forståelse for daglige processer, og forskellige strukturer på et museum, og jeg er meget taknemmelig for at have fået muligheden for at være en del af teamet på Museum Ovartaci.

Følg os her: