Newsletter in English
En hyggelig efterårsferie på museet

I skolernes efterårsferie har vi sørget for de bedste rammer for hyggelig og kvalitativ familietid. I museets Børn & Unge atelier kan I sammen prøve kræfter med forskellige kreative opgaver inspireret af Ovartacis fantasifulde univers.

 

Lav sjove collager ligesom Ovartaci, skab tøj til Ovartaci-påklædningsdukker, farvelæg Ovartaci-inspirerede tegninger eller lav viklekort med farvet tråd inspireret af Ovartacis farveunivers.

 

Der er åbent alle hverdage kl. 10-14 i museets Børn & Unge atelier, som ligger i forlængelse af museumsshoppen. Det er gratis at deltage for børn ifølge med voksne.

Mød Museum Ovartaci ved Sindets Dag på DOKK1

Tirsdag den 10. oktober kl. 13.00 - 17.00 markeres Sindets Dag på DOKK1. Årets overskrift for dagen er: "Børn og unges mentale sundhed".

 

I år kan du møde Museum Ovartaci midt på torvet på DOKK1, hvor vi bl.a. præsenterer museets projekter for fremme af mental trivsel blandt unge. Benyt lejligheden til at få en snak med museet om, hvordan kreativitet kan fremme trivsel, hvad forskningen siger, og hvordan et museum kan arbejde med mental trivsel og sundhed.

 

Med andre ord er det en oplagt mulighed til at komme helt tæt på museets arbejde og høre om de initiativer, tanker og projekter, der lige nu foregår på museet.

Open Call - UNG i dag

Museum Ovartaci søger 6 unge i alderen 18-30 som skal være med til at skabe et spændende miljø for og med andre unge med kunst og kultur som omdrejningspunktet.

 

UNG i dag er de unges projekt. De 6 unge, skal udgøre UNG-rådet, der vil stå i spidsen for at tænke og udvikle arrangementer, udstillinger, forestillinger, koncerter og performances som taler til unge. Projektet UNG i dag løber i to år frem til udgangen af juli 2025.

 

Læs mere om projektet og hvordan du bliver en del af det på museets hjemmeside

Læs mere
10 minutter klogere

I maj måned rykkede Goodwill Film ind på Museum Ovartaci for at lave optagelser til tre korte formidlingsfilm som en del af projektet "10 minutter klogere". 

Hver af de tre film giver indblik i nogle af Ovartacis selvskabte rum. Selvom Ovartaci levede et liv med begrænsninger og indskrænket frihed, skabte han på forskellig vis nogle rum, som udvidede hans mulighedsfelt, og tilbød ham den savnede frihed. 

Det er Museum Vestsjælland, der har stået i spidsen for projektet, hvor 12 fantastiske film fra Museum Skanderborg, Viborg Museum, Museum Midtjylland, og Museum Ovartaci nu ligger klar til et kommende online liv.

Filmene, som er støttet af Region Midt og udført i regi af MMU - De Midtjyske Museers Udviklingsråd, kan ses via linket

Se filmene
Hvad vil det sige at være normal?

Når verden vendes på hovedet er temaet for Bibliotekernes Festival for Historie i år.

Fra Museum Ovartaci bidrager vi til festivalen med oplægget Hvad vil det sige at være normal? på Åby Bibliotek den 25. november kl. 13.00-13.45.

 

Med afsæt i historien om grundlæggelsen af Psykiatrisk Hospital i Risskov i 1852 og Ovartaci sætter formidlingsansvarlig ved Museum Ovartaci Anne-Mette Strange ved oplægget fokus på, hvordan vores opfattelse af, hvad der kan kaldes normalt har ændret sig gennem tiden.

Læs mere og tilmeld dig her
Gallo besøg i haven

Den 5. september besøgte 15 personer fra Gallo Gartneriet i Risskov Museum Ovartaci og den nye museumshave, som til lejligheden blomstrede i fuldt flor.

 

Efter velkomst og introduktion til museumshaven ved museumsdirektør Mia Lejsted, undersøgte og beundrede gæsterne fra Gallo Gartneriet de forskellige bede og plantearter. Samtalerne om haven og beplantningen fortsatte længe på havens nye havebænke. For mange var det det den første besøg på Museum Ovartaci, mens det for andre var et gensyn med haven og de planter, de havde været med til at så og plante.

 

Besøget blev rundet af med en rundvisning i museets udstillinger med museets dygtige rundviser Niels Erik efterfulgt af en kop kaffe i museets Børn & Unge Atelier. En positiv og berigende dag for alle deltagere.

Kreativ hygge til efterårsferien

I museumsshoppen finder du mange gode ideer til hyggelige og kreative aktiviteter til fridagene i efterårsferien. Vi har plukket et par stykker ud til dig her i nyhedsbrevet, men kig forbi og gå selv på jagt i det spændende sortiment.

 

Spillet Farver og Følelser er et fantastisk børnespil, der knytter bånd og skaber nærvær mellem børn og forældre. Spillet er baseret på den prisbelønnede børneforfatter Anna Llenas univers – hvor børn skal lære at tale om deres og andres følelser – endda helt ned til 3-4-årsalderen.

Hjælp det forvirrede Farvemonster med at få styr på dets følelser og få så en god snak med børnene om, hvornår de eller andre de kender, sidst havde den samme følelse.

Ovartaci var kendt for at fodre sin skytsånd Sinhu hesten med bolcher. Nu har I muligheden for at gå i køkkenet sammen og lave 200 lækre bolsjer med en smag af Tutti Frutti og salt karamel. Step-by-step bolche-sættet indeholder alt hvad I skal bruge. Det eneste I skal tilsætte, er vand og sukker.

Vil du tegne og male som Ovartaci, så finder du de bedste materialer i den lækre akvarelblok fra Viking med 300 grams kraftigt papir og Caran D’Ache’s fantastiske giftfrie vandopløselige vokspasteller. Du kan bruge vokspastellerne med og uden vand – hvilket giver dig utallige kreative muligheder.

Ny farve på væggen?

Er du også vild med farveuniverset i museets nye udstilling? Så kan du nu købe de lækre farver med hjem som farveprøver i museumsshoppen - Det første skridt til en ny farve på væggen derhjemme...

 

De smukke Aqualinum farver i museets permanente udstilling har poetiske navne som Refleksion, Eventyr, Mod og Krydderi. Aqualinum farverne er skabt af Linolie og Pigment i Haderslev.

Generalforsamling – Museum Ovartacis Venner

Det var med stor glæde, at museets Venner i år afholdt sin årlige generalforsamling. Foreningens formand Hanne Tegnhus berettede om det afsluttede driftsår, og da den formelle del af generalforsamlingen var overstået, var deltagerne inviteret til at besøge museets udstillinger, hvor ansatte fra museet var til stede.

Læs mere
Alle har brug for gode venner – også et museum

Medlemmer af Museum Ovartacis Venner er med til at sikre museets fortsatte eksistens og dets vigtige arbejde med at gøre en forskel for andre ved at fjerne fordomme og skabe forståelse om psykisk sygdom gennem kunst og kulturhistorie.

 

Med andre ord: Museum Ovartaci har brug for dig!

 

Som medlem af Museum Ovartacis Venner får du særlige og favorable fordele. Du modtager invitationer til events, ferniseringer, pre-views, særlige vennearrangementer og du tilbydes en særlig vennepris på udvalgte arrangementer. Desuden giver et medlemskab af Museum Ovartacis Venner gratis adgang til museet. Et medlemskab koster 225,- kr. årligt.

 

Du kan melde dig ind i Museum Ovartacis Venner via nedenstående link:

Indmeldelse
Følg os her: