Museum Ovartaci · Katrinebjervej 81 8240 Aarhus N · Tlf. 4185 6290 · museum@ovartaci.dk
EVENTS
'Lyden af en fandens fantast - En forestilling om Ovartaci'
📅 2. - 5. oktober
📍 Museum Ovartaci, Kulturhusbunkeren, Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N
Museum Ovartaci og Teater HURRA præsenterer forestillingen:
‘Lyden af en fandens fantast – En forestilling om Ovartaci‘
Publikum udtaler blandt andet:
"Lyden af en fandens fantast er en rørende, morsom og vedkommende forestilling om Ovartaci. En på alle måder levende og tankevækkende forestilling, som gjorde stort indtryk på publikum til premieren." - Niels Erik, premieregæst
”Forestillingen sætter spørgsmålstegn ved det nuværende psykiatriske system, samtidig med at den giver indblik i Ovartacis liv og forholder sig kritisk til vores opfattelse af, hvad kunst er” - Trine Omø, premieregæst
”Vi blev inviteret helt ind i hjertekulen i den fantastisk flotte permanent udstilling, med både musik og stærke stemmer. Humoristiske kvinder og the big master, Ovartaci, der hele tiden fulgte med os. I sit helt eget univers. Vi lærte noget, og jeg kunne gå derfra med en følelse af håb. Opløftet som en sommerfugl. Jeg gir forestillingen topkarakter!”- Bente Jacobsen, premieregæst
Den aarhusianske teatergruppe Teater HURRA under ledelse af instruktør Inge Sølvsten hylder i samarbejde med musikeren Lise Dres kunstneren Ovartaci. Forestillingen er en del af museets markeringen af 130 året for Ovartacis fødsel. Det sker ved 7 forestillinger i begyndelsen af oktober i Museum Ovartacis udstillingslokaler. Gennem iscenesættelse af Ovartacis poesi og Teater HURRAs egne tekster inviteres publikum til at gå på opdagelse i Ovartacis liv, sind og univers.
Under restaureringen af én af Ovartacis elskede dukker – Pupparpasta, fandt man i 1999 et 40 siders tætskrevet manuskript med spanske digte – forfattet af Ovartaci. Digtene er siden udgivet i uddrag og danner nu grundlag for Teater HURRA og Lise Dres’ bearbejdelse og fortolkninger af Ovartaci univers.
Teater HURRA er en århusiansk teateralliance, som første gang så dagens lys i 2014. Bort set fra teatergruppens kunstneriske leder og instruktør, Inge Sølvsten består gruppen af ikke skuespilleruddannede, som til dagligt ernærer sig ved almindelige borgerlige beskæftigelser. Teatergruppen arbejder med afsæt i egne følelser og erfaringer, hvilket skaber en helt særlig autenticitet på scenen. Teater HURRAs produktioner udvikles i tæt samarbejde mellem skuespillerne og instruktør Inge Sølvsten, og i dette tilfælde – Lyden af en fandens fantast musiker Lise Dres.
Forestillingen har premiere den 2. oktober kl. 20.00 og kan opleves i udstillingen på Museum Ovartaci den 3. og 4. oktober kl. 17 og 20 samt den 5. oktober kl. 13.00 og 16.00.
Billetter kan købes fra den 20. september via link på museets hjemmeside. Billetten inkluderer entré til museets udstilling på spilledagen.
Forestillingen er støttet af DATS, Per & Lise Aarsleffs Fond, FO Aarhus' Debatpulje, Museum Ovartaci
Forestillingen henvender sig ikke til børn.
Billetter
2. oktober kl. 20.00 - UDSOLGT
3. oktober kl. 17.00 - UDSOLGT
3. oktober kl. 20.00 - UDSOLGT
4. oktober kl. 17.00 - UDSOLGT
4. oktober kl. 20.00 - UDSOLGT
5. oktober kl. 13.00 - UDSOLGT
5. oktober kl. 16.00 - UDSOLGT
Fernisering: Ovartaci – Kunst og Livsstationer - Den g(l)emte streg
📅Tirsdag den 8. oktober kl. 16.00 - 17.30
📍 Maltfabrikken, Ebeltoft
Udstillingen Ovartaci – Kunst og Livsstationer - Den g(l)emte streg åbnes med en festlig fernisering den 8. oktober kl. 16.00-17.30 på Maltfabrikken. I forbindelse med åbningen taler blandt andre leder af Maltfabrikken Kristian Krog og museumsdirektør, Museum Ovartaci, Mia Lejsted. Alle er velkomne til fernisering af pop-up udstillingen på Maltfabrikken d. 8. oktober.
Normalt forbindes Ovartaci med lange kvindeskikkelser med mandelformede øjne, men værkerne på udstillingen Ovartaci – Kunst og Livsstationer - Den g(l)emte streg tager afsæt i mindre kendte papirværker, som længe udelukkende har befundet sig i museets arkiver. Værkerne på udstillingen er overvejende skitser og tegninger, som viser Ovartacis tekniske dygtighed og fortæller om, at han i sit liv som patient gennem 56 år af nød, venlighed, personlig interesse eller for at udfordre sig selv, også kastede sig ud i de mere naturalistiske gengivelser.
Der er gratis adgang til udstillingen. Udstillingen kan opleves fra den 9. oktober – 10. november 2024 på Maltfabrikken i Ebeltoft.
Udstillingen er et samarbejde mellem Maltfabrikken i Ebeltoft og Museum Ovartaci i Aarhus og præsenterer værker af bysbarnet og kunstneren Ovartaci.
Udstillingen er støttet af: Ny Carlsberg Fondet · Niels Reisby Fonden · Lise & Per Aarslefs Fond · Museum Ovartaci
SINDET ER EN SOMMERFUGL
📅 15. oktober kl. 19.00 & 16. oktober kl. 19.00
📍Festsalen, Bindesbøll Byen, hovedbygningen på det gamle hospital i Risskov, Bindesbølls Alle 43, 8240 Risskov
Co-produktion mellem Hakkehuset, Museum Ovartaci og Syddjurs Egnsteater.
Træd ind i en verden af poesi og forvandling
Træd ind i Ovartacis magiske univers, hvor sindet, ligesom en sommerfugl, bevæger sig gennem forvandlingens stadier, og hvor kunstens kraft forvandler det klinisk rene hospitalsrum til et levende landskab af farver, former og musik. Publikum inviteres på en rejse gennem Ovartacis sind, hvor virkelighed og fantasi smelter sammen i en legende og sanselig iscenesættelse.
Forestillingen balancerer mellem det fantasifulde og grænsesprængende sind og barnets legeunivers. For de voksne fremstår fortællingen som en skildring af et sårbart sind, hvor grænserne mellem virkelighed og hallucination opløses. Børn vil derimod spejle sig i fantasien og legen, hvor alt synes muligt mens unge vil kunne spejle sig i legen med identiteter hvor kreative udtryksformer giver et fordomsløst frirum. Forestillingen taler til både den analytiske voksne og det fantasifulde barn og udforsker emner som psykisk robusthed, identitet og forvandling.
Gennem visuelle og musikalske tableauer møder vi Ovartaci på hospitalsstuen, hvor sommerfugle, dukker og fantasivæsner kommer til live. Ovartaci skaber en verden, hvor forvandling er mulig, og hvor sindets skrøbelighed mødes med håb og skønhed.
Hvem var Ovartaci?
Ovartaci, med det borgerlige navn Louis Marcussen, var en dansk kunstner, der levede det meste af sit liv som patient på det psykiatriske hospital i Risskov. Ovartaci fik diagnosen skizofreni (hvilket man senere er i tvivl om var korrekt) og han brugte sin kunst som et værktøj til at forstå og navigere sit sind. Han skabte et unikt og fantasifuldt univers gennem malerier, skulpturer og poesi, hvor temaer som identitet, forvandling og genfødsel ofte gik igen. Ovartacis værker er kendt for deres levende farver og forvandlende figurer, og han bliver i dag betragtet som en betydningsfuld skikkelse inden for art brut og outsider-kunst.
Hvem er forestillingen for?
Familier med børn fra 10 år: En fantasifuld og visuel oplevelse, der kan skabe samtaler om psykisk sygdom og kunstens kraft.
Voksne med interesse for Ovartaci, kunst, teater og psykisk sygdom: En dybere indsigt i Ovartacis univers, der favner både det skønne og det sårbare.
Unge: En inspirerende og tankevækkende forestilling, der udforsker sindets kompleksitet og kunstens evne til at skabe mening og udtryk, hvilket kan appellere til unge, der interesserer sig for identitet, mental sundhed og kreative udtryksformer.
Bemærk forestillingen henvender sig ikke til børn under 10 år
Køb billetter:
15. oktober kl. 19 BILLET - FÅ BILLETTER
16. oktober kl. 19 BILLET
BOGRECEPTION: OVARTACI - Vild, Visionær, Verdenskunstner af Anne Valbjørn Odgaard
📅 Torsdag d. 24. oktober kl. 16.00 - 17.00
📍 Museum Ovartaci, Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N
Tilmeld dig begivenheden her
Torsdag den 24. oktober inviterer Museum Ovartaci til reception i anledning af udgivelsen af en ny stor monografi om Ovartaci.
Det er forfatter og foredragsholder Anne Valbjørn Odgaard, der står bag bogen, der er det første samlende, bredt formidlende værk om kunstneren Ovartaci.
Bogen beretter dels i kronologisk form om kunstnerens liv og sætter hans virke ind i en større kunst-, kultur- og psykiatrihistorisk kontekst, og dels præsenterer den et bredt udsnit af kunstnerens værker. Her mødes vigtige tematikker som køn, identitet og galskab, og det er blandt andet disse perspektiver, som bogen udfolder.
Bogudgivelsen markeres med en reception på Museum Ovartaci torsdag den 24. oktober kl. 16-17. Her kan du møde forfatteren og få signeret dit helt eget eksemplar af bogen.
Museet er vært ved et glas bobler, og alle er velkomne.
Få vores nyhedsbrev
Tilmeld vores nyhedsbrev for at modtage informationer om arrangementer eller nyheder omkring Museum Ovartaci. Nyhedsbrevet udsendes med skiftende mellemrum, men i almindelighed højst en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig ved hjælp af "Afmeld nyhedsbrev" linket nederst i et af de nyhedsbreve, du har modtaget.